In gesprek met Simone Koot

Als iémand zich hardmaakt voor het opleiden van nieuw bouwtalent, dan is het wel Simone Koot, kwartiermaker van het TBI Praktijkfonds. Met een duidelijke missie zet zij zich in voor de nieuwe generatie bouwtalenten. Simone: “Er staan in Nederland genoeg talenten klaar om aan de slag te gaan. Talenten die we willen enthousiasmeren en een toekomst willen geven in ons vak. Hard nodig, want voor de komende jaren verwachten we in Nederland een groot tekort aan goed opgeleide, enthousiaste maakhelden. En juist daarom bestaat het TBI Praktijkfonds.”

Van idee naar realiteit

Het TBI Praktijkfonds ondersteunt initiatieven van TBI-ondernemingen, die mensen enthousiasmeren en opleiden voor een toekomst in de bouw, techniek en infra. Volgens Simone is de TBI Vakschool een perfect voorbeeld van zo’n initiatief. “Wat ontstond in de hoofden van Jurgen Weerdenburg (directeur ERA Contour) en Albert van Eijnsbergen (directeur J.P. van Eesteren), kon met behulp van het TBI Praktijkfonds werkelijkheid worden. Samen hebben we de lijnen uitgestippeld, de juiste mensen betrokken en zijn we gestart.”

Op de TBI Vakschool krijgen leerlingen de extra input die nodig is om het gat te dichten tussen regulier onderwijs en de praktijk op de bouwplaats. “De kracht van herhaling is enorm belangrijk. Voor de meesten is het timmervak nieuw en daarom is vooral die stevige basis essentieel. Hierdoor vergroten we niet alleen kennis, maar zorgen we er ook voor dat het makkelijker wordt om te leren op de bouwplaats en op school”, legt Simone uit.

Meer dan vakkennis

Naast de vaktechnische vaardigheden draait de TBI Vakschool ook om persoonlijke groei en groepsgevoel. Simone ziet dat leerlingen in een jaar tijd niet alleen groeien in vakkennis, maar ook als persoon. “Door de samenwerking tussen leerlingen, praktijkbegeleiders, leermeesters en uitvoerders krijgen ze een enorme boost in hun ontwikkeling. De positieve samenwerking met de leerbedrijven en de ROC’s is hierin onmisbaar.”

De betrokkenheid van alle partijen draagt bij aan het succes van de Vakschool. “Het is mooi om te zien hoe iedereen samenwerkt om deze leerlingen een toekomst in de bouw te geven. Ze krijgen niet alleen een opleiding, maar ook het gevoel ergens bij te horen.”

Toekomstperspectief

Met trots kijkt Simone terug op de succesvolle afronding van de eerste leergang én de grote animo voor de tweede. In de tweede leergang zijn er meer dan 16 leerlingen actief die worden opgeleid voor een toekomst in de bouw. “Ik hoop dat andere TBI-ondernemingen het goede voorbeeld van de TBI Vakschool volgen, zodat we samen kunnen zorgen voor een nieuwe generatie vakmensen!” 

 

Stuur verhaal door